Νέος ορισμός της πολιτικής

ΝΕΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Η αντιµετώπιση της διεθνούς κατάστασης και της εσωτερικής κρίσης απαιτεί άλλου είδους πολιτική ευθύνη, ποιότητα διακυβέρνησης και μια αυτοτροφοδοτούμενη δυναμική. Δυναµική που θ΄ απορρέει από φρέσκες ιδέες, δηµιουργικές αλλά και ρεαλιστικές, από πολιτικά στελέχη άφθαρτα και συνάµα έµπειρα. Επιλογή μας δεν είναι η σύσταση ενός ακόμη κόμματος προκειμένου να εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία κατάρρευσης του σημερινού πολιτικού σκηνικού. Όχι ακόμη μια "αρπαχτή" μέσω ενός πρόχειρου κόμματος, ενόψη κάποιων εκλογών. Όχι όμως και από ένα ακόμη κόμμα ετερόκλητης πολυσυλλεκτικότητας, αυτοπαγιδευμένο και αυτοφαλκιδευμένο. Για εμάς, τα θεμέλια είναι το κρίσιμο ήμισυ του παντός. Η ηθική επαναθεμελίωση της πολιτικής ακόμη πιο κρίσιμη. Διότι, η Ελλάδα δεν πρέπει απλώς να γυρίσει σελίδα. Πρέπει να αλλάξει κεφάλαιο.

Δεν αρκεί να κερδηθούν εκλογές.
Πρέπει να γίνουν αλλά και να αντέξουν ανατρεπτικές αλλαγές.

Η "επόμενη Ελλάδα", δεν είναι λοιπόν κόμμα, είναι πρωτοβουλία εφαρμοσμένης πολιτικής. Όπως δεν είναι απλώς και μια ακόμη δεξαμενή σκέψης (think tank). Είναι μια αντισυμβατική πολιτική πρωτοβουλία, σαν ένα πολιτικό startup. Είναι ένας νέος ορισμός της πολιτικής.

Είναι πολιτική έντασης ιδεών, όχι πελατειακών εξυπηρετήσεων.
Είναι πρωτοβουλία για την παραγωγή κι όχι την κατανάλωση ιδεών.

Διότι η επερχόμενη Ελλάδα χρειάζεται μια νέα σχολή πολιτικής σκέψης. Το πολιτικό startup είναι εργοστάσιο παραγωγής νέας προοδευτικής αναπτυξιακής σκέψης. Εργοστάσιο παραγωγής νέας εφαρμοσμένης προοδευτικής αναπτυξιακής πολιτικής. Ένα νέο πολιτικό προοδευτικό ρεύμα σκέψης. Μολονότι πρόκειται για άσκηση πολιτικής δραστηριότητας, ομολογουμένως παρουσιάζει απόλυτες διαφορές από τις παραδοσιακές πολιτικές πρωτοβουλίες, νέα ή παλαιά κόμματα, που όλοι γνωρίζουμε. Γιατί;

Διότι πρώτα θα φτιάξουμε κοινωνικό ρεύμα υποστήριξης ανατρεπτικών πολιτικών αλλαγών.

Στη συνέχεια θα έρθει η ώρα της συλλογικής απόφασης για τη συμμετοχή στην πολιτική κι εκλογική αναμέτρηση. Επομένως, τώρα δεν διεκδικούμε την πρόθεση ψήφου των πολιτών. Τώρα, διεκδικούμε να κερδίσουμε κάτι πολύ πιο δύσκολο και σημαντικό.

Διεκδικούμε τη σύμφωνη γνώμη και την εμπιστοσύνη αυτών που πασχίζουν.